Gyermekmisszió

Anyagok

Egy oldal a vasárnapi iskola tanítókért és szülőkért.

Karácsonyi lecketerv
2011. december 19. hétfő, 21:21

Központi igazság:
A legnagyobb karácsonyi ajándék Krisztuson keresztül, hogy Isten gyermekeivé válhatunk.
Előkészületben:

Nagyobb gyerekeknek: Ragaszd az alábbi igeverseket kis méretben egy-egy szék alá. A történetmondás közben ezeket szószerint idézd. Az aranymondatot nyomtasd ki nagy méretben, és vágd ki puzzle-szerűen, a darabkáit erősítsd a maradék székek alá.

Ez nagy lészen, és a Magasságos Fiának hivattatik; és néki adja az Úr Isten a Dávidnak, az ő atyjának, királyi székét; És uralkodik a Jákób házán mindörökké; és az ő királyságának vége nem lészen!
Lukács 1:32-33

Szűl pedig fiat, és nevezd annak nevét Jézusnak, mert ő szabadítja meg az ő népét annak bűneiből.
Máté 1:21

Ímé a szűz fogan méhében és szűl fiat, és annak nevét Immanuelnek nevezik, ami azt jelenti: Velünk az Isten. Máté 1:23

És monda az angyal nékik: Ne féljetek, mert ímé hirdetek néktek nagy örömet, mely az egész népnek öröme lészen: Mert született néktek ma a Megtartó, ki az Úr Krisztus, a Dávid városában.
Lukács 2:10-11

Aranymondat:
Az övéi közé jöve, és az övéi nem fogadák be őt. Valakik pedig befogadák őt, hatalmat ada azoknak, hogy Isten fiaivá legyenek, azoknak, akik az ő nevében hisznek. János 1:11-12

Kisebb gyerekeknek: Vegyél elő két kartont. Az egyikre koronát rajzolj, vagy ragassz, a másikra a jászolt a kisded Jézussal. A jászolos képet vágd ki úgy, hogy ablakként nyíljon. Erősítsd a koronás képre, hogy takarja. Mikor kinyitod a jászolos ablakokat, a koronát fedjék fel.

Bevezető játék:
Készíts elő annyi dobozt, ahány gyermekre számítasz. Legyenek köztük egészen kicsik és nagyok, egyszerű zsírpapírba csomagoltak és gyönyörű csillogó díszítésűek. Mindegyikben legyen valami kicsi meglepetés (apró figurák, kallódó legódarabok, gyöngyök, gombok, cukorka, színes kép, összehajtogatott kifestős, gyurmadarab, kis semmiségek), de legyen egy-két egyszerű csomagolású doboz, amelyben egyértelműen értékesebb ajándék lapul, mint például színesceruza szett, tábla csoki, egy pár kesztyű vagy bármi, amit hasznosnak, értékelhetőnek gondolsz és könnyen beszerezhető. A gyermekek maguk választhatják ki, melyik dobozt szeretnék. Ha elég fegyelmezettek, egyszerre is oda lehet engedni őket az asztalhoz, ha nem, akkor játékos módon (kiszámoló, sorsolás) sorrendet szabhatsz. Miután mindenki választott, kérdezd meg őket miért pont azt a dobozt választották. Ha válaszoltak, megnézhetik mi van benne. Ezután lehet arról beszélgetni, ki szerint melyik ajándék mennyire hasznos (a gyerekek gyakran mást tartanak hasznosabbnak mint mi), vagy hogy tippeljenek, mi volt az összefüggés a doboz külseje, mérete és tartalma között. Ha tudtuk volna mi van a dobozokban, melyiket választottuk volna.
Tippek: Ajánlott kibélelni a dobozokat újságpapírgalacsinokkal, hogy zörgetéssel ne derüljön ki, mi van benne. Ha nagyobb létszámú csoportról van szó, és nincs lehetőséged mindenkinek készíteni, akkor egy gyors ismétlő játékkal(a múlt órai történettel kapcsolatban) kijelölhetsz néhány gyereket, akik majd választhatnak dobozt.

A történet felvezetése: (visszautal a játékra) Mindannyian szeretünk ajándékot kapni, és más-más dolgot tartunk értékesnek. Van aki szép ruhát szeretne kapni, van aki könyvet, van aki játékot, de van olyan is aki csak annyit szeretne, hogy a szülei ne veszekedjenek karácsonykor, vagy hogy legyen mit enni aznap este. Nem számít milyen a csomagolás, csak nekünk értékes legyen azt szeretnénk. De még jobb lenne, ha örökké tartana. Hány ajándékot tudnátok felsorolni, ami nem megy tönkre idővel?
Én tudok egy ilyen ajándékot, de csak egyszer érkezett ilyen küldemény, és sokkal csúnyább csomagolásban, mint a ti dobozaitok. Ez az ajándék jászolba, szalma közé lett csomagolva, és egy bűzös istállóba címezték. Tudja valaki esetleg a pontos címet? És azt hogy ki adta fel a csomagot vagy hogy mi volt benne?
...
Nahát gyerekek! Ti zseniális postások lennétek!

->Jézus születésének története

Folytatás:

Nagyobb gyerekeknek:
A csomagoláson volt használati utasítás is. Sajnos elszakadt. Segítsetek összerakni, gyerekek! A székek alatt találjátok a darabkákat.
Készítsetek táblázatot az igeversek kulcsszavai alapján. Hasonlítsátok össze a csomagolást a tartalommal. A táblázat lehet egérrágta, minden sorban valamelyik kocka legyen kitöltve. A többit töltsék ki a gyerekek.

KULCSSZAVAK

CSOMAGOLÁS

TARTALOM

Nagy

Kicsi

Nagy

Magasságos Fia

Koszos tárgy-állatok etetésére való

Fontos személy-királyfi

Királyi szék

Kopott, használt, koszos

Díszes, értékes, egyedi

Uralkodik mindörökké, Királyságának vége nem lészen

Rövid ideig tart, hamar szétrothad

Örökkévalóságig tart

Ő szabadítja meg az ő népét annak bűneiből

Kevés ételt tud tárolni

Évezredek bűneit tudja magára venni

Velünk az Isten

Csak az állatoknak hasznos

Engem véd, támogat, társaságom van

Megtartó

Nem férek bele

Ha rátámaszkodom, elbír, nem veszít el, nem eshet bajom

Hatalmat ada azoknak, hogy Isten Fiaivá legyenek

Ha jászolom van, mesterségem: állattartó

Mesterségem: királyfi

Mit csináljak a csomaggal, hogy megkapjam a tartalmát? Ki kell bontanom. Ilyen egyszerű.

Mit tegyek, hogy enyém legyen a mennyei ajándék? Befogadom Jézust. Ilyen egyszerű.

Kisebbeknek: Mi van a jászolban? Ki ő? Mi az ajándék?
Olvasd fel az aranymondatot!
Isten, Ő király, és aki az Ő fia lesz, az királyfi lesz örökké. Ez az ajándék értékes is, és örökké tart. De mit is kell tegyünk, hogy a mienk legyen?

Lássuk mi történik, ha befogadjuk Jézust! (Mutasd fel a jászolos képet! Nyisd ki az ablakát! ) A Biblia azt mondja Isten fiai leszünk. Gyerekek! Jó hír! Kapunk koronát!

Énekek:
Vártam egy ajándékot
Kicsi gyermekként úgy vártuk a karácsonyt
Kicsiny lettél értem (ovisoknak is alkalmas)
Újra itt a szép karácsony (ovisoknak is alkalmas)
Réges-régen Betlehemben

Kézimunka:


Nagyobbaknak: Készítsetek apró ajándékdobozt gyufásdobozból, vagy hajtogatással. Ezekbe kerüljön az aranymondat kis papíron. Ha a gyermekek szülei nem hívők, ilyen formában beviheted az igét a családjukba.

Kisebbeknek: Készítsetek koronát.

 

Kapcsolódó rajzfilm:
-
Csendes éj - Az első karácsony története

 

Szücs Enikő